فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و پنجم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و پنجم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نادیا کمالی، حسین آذرنیوند*، شروین احمدی، محمدعلی زارع چاهوکی، احمد صادقی پور صفحات 169-179

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مالچ های پلیمری و مالچ گیاهی بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک انجام شد. بدین منظور اثر سه نوع پلیمر مصنوعی، پلیمر طبیعی و پلیمر طبیعی- مصنوعی به همراه مالچ گیاهی (لاشبرگ) بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک در دو عمق (5-0 سانتی متر و 30-5 سانتی متر) در دو دوره زمانی (یک هفته و 6 ماه پس از پاشش مالچ ها) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. کرت های آزمایشی 10*10 متر انتخاب و مالچها 2 سانتیمتر سطح خاک را در هر کرت پوشش دادند. نتایج نشان داد که استفاده از مالچ ها در هفته اول پاشش، بر روی وزن مخصوص ظاهری (6/3% افزایش در پلیمر مصنوعی)، تخلخل (01/6% افزایش در پلیمر مصنوعی)، دما (52/2% افزایش در مالچ گیاهی و 85/1% کاهش در پلیمر طبیعی) و رطوبت (4/17% افزایش در پلیمر مصنوعی) در لایه 5-0 سانتی متری، همچنین درصد رطوبت خاک (67/16% افزایش در پلیمر مصنوعی) در لایه 30-5 سانتی متری تاثیرگذار بود، شش ماه پس از شروع آزمایش نیز مالچ های به کار گرفته شده در وزن مخصوص ظاهری (81/4% کاهش در پلیمر مصنوعی عمق اول/ 12/2% کاهش در پلیمر مصنوعی عمق دوم)، تخلخل (23/8% افزایش در پلیمر مصنوعی عمق اول/ 12/4% افزایش در پلیمر طبیعی- مصنوعی عمق دوم) و درصد رطوبت (53/103% افزایش در پلیمر طبیعی- مصنوعی عمق اول/ 6/48% افزایش در پلیمر طبیعی- مصنوعی عمق دوم) هر دو عمق خاک، همچنین هدایت الکتریکی عمق اول (23/6% کاهش در پلیمر طبیعی- مصنوعی) اختلاف معنی داری نسبت به شاهد ایجاد کردند.

    کلیدواژگان: رزین آکریلیک، سلولز بهینه شده، لاشبرگ، تخلخل، درصد رطوبت خاک، دمای خاک
  • مریم رستمی، علی سلاجقه*، فرود شریفی، آرش ملکیان، طیبه مصباح زاده صفحات 181-196

    بارش نقشی مهم در چرخه های بیوژیوشیمیایی، آب، انرژی و اقلیمی بازی می کند. چند مجموعه داده ی منطقه ای و جهانی شامل MSWEP/E2OFD، WFDEI-GPCC/V2/Leap، GPCC به همراه تولیدات موسسات SMHI، IITM و MOHC تحت پروژه CORDEX در حال حاضر برآوردهایی از این متغیر در سراسر ایران ارایه می دهند. این مجموعه داده ها براساس مشاهدات ایستگاهی، تصاویر ماهواره ای و خروجی مدل ها، داده هایی با قدرت تفکیک های مکانی مختلف برای ایران فراهم می کنند. در این مطالعه یک مقایسه درونی برای داده های بارش فراهم شده توسط این مجموعه ها در طی سال های 1990 تا 2008 ارایه شده است. همچنین تمام این ده مجموعه داده با مشاهدات ایستگاه های زمینی مستقل در سطح سی حوزه آبخیز رتبه دو کشور اعتبارسنجی شده اند. داده های GPCC همانطور که انتظار می رفت از کیفیت بالایی به لحاظ زمانی (به جز ماه اکتبر) و مکانی در نمایش بارش کشور برخوردار می باشند. MSWEP و WFDEI با میزان اریبی و ریشه دوم میانگین مربعات خطای به ترتیب 58/0، 75/2 و 68/5، 34/6 برای 228 ماه مورد بررسی و همچنین براساس ارزیابی های انجام شده در مقیاس های زمانی و مکانی، تطابق بسیار قابل قبولی با داده های مشاهداتی دارند. هر چند در مورد MSWEP نیاز به اصلاحاتی در بخش های غربی و شمال غربی کشور و در مورد WFDEI نیاز به اصلاحاتی در داده های مربوط به ماه های ژوین و سپتامبر می-باشد. یافته های ما در این تحقیق راهنمای ارزشمندی برای ذی نفعان مختلفی شامل محققان آبخیزداری، توسعه دهندگان مدل های بارش - رواناب ، سطح زمین و ارایه دهندگان داده فراهم می کند.

    کلیدواژگان: ارش، اعتبارسنجی، حوزه های آبخیز ایران، GPCC، MSWEP، E2OFD و WFDEI-GPCC، V2، Leap
  • معصومه صالحی مورکانی، سلمان زارع*، مریم ممبنی، قاسم قوهستانی، خالد احمدآلی، بیژن خلیلی مقدم صفحات 197-211

    هجوم ماسه های روان در مناطق بیابانی ایران موجب آسیب به جنبه های مختلف زندگی ساکنین این مناطق می شود. مالچ نفتی یکی از اقداماتی است که از سالیان گذشته به منظور تثبیت ماسه های روان مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجاییکه مالچ نفتی از فرآورده های سنگین نفتی تشکیل شده است ممکن است با ورود به منابع آبی باعث آلوده شدن منابع آب در این مناطق به وسیله عناصر سنگین و هیدروکربن ها شود. جهت بررسی تاثیر عناصر سنگین و هیدروکربن ها بر روی منابع آب، نمونه هایی از مالچ نفتی در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت از ماسه زارهای حمیدیه استان خوزستان و همچنین نمونه ای از مالچ نفتی پالایشگاه آبادان در شرایط آزمایشگاهی با شبیه سازی شرایط طبیعی و زمان ماند 24 ساعت در تماس با آب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان آلایندگی فلزات سنگین به غیر از عنصر بر که مقدار آلایندگی آن در منطقه بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت و شاهد به ترتیب 95%، 115%، 123% و 129% نسبت به حد مجاز افزایش داشته، مالچ نفتی تاثیر بسزایی در افزایش آلودگی منابع آب از نظر عناصر سنگین ندارد. بررسی مالچ نفتی بر میزان هیدروکربن ها در آب نشان داد به غیر از Naphtalene و Benzo(g,h,i)Perylene که در مناطق میان مدت و کوتاه مدت نسبت به منطقه شاهد کاهش داشته است، اختلاف هیدروکربن های دیگر نسبت به منطقه شاهد به صورت افزایشی بوده؛ اما به طور کلی میزان همه هیدروکربن های بررسی شده در تیمارهای مورد بررسی کمتر از حد مجاز آنها بوده است.

    کلیدواژگان: آلایندگی آب، عناصر سنگین، ماسه های روان، مالچ نفتی، هیدروکربن ها
  • مرضیه حاجی محمدی، علی اکبر نظری سامانی*، آرش زارع گاریزی، حمیدرضا کشتکار، محمود عرب خدری، امیر سعدالدین صفحات 213-226

    مدل SWAT از پر کاربردترین مدل های شبیه سازی حوزه آبخیز و پیش بینی تاثیر اقدامات حفاظتی آبخیزداری می باشد. در این مدل، شبیه سازی فرآیندهای آبخیز بر پایه واحدهای واکنش هیدرولوژیک (HRUs) صورت می گیرد که از روی هم گذاری نقشه های کاربری/پوشش اراضی، خاک و شیب ایجاد می شوند. در حالی که در فرآیند ایجاد HRUs، این واحدها ماهیت مفهومی پیدا کرده و موقعیت مکانی خود را از دست می دهند. این رویکرد برای شبیه سازی حوزه های آبخیز بزرگ و ناهمگن، از نظر کارایی محاسباتی مفید و اغلب اجتناب ناپذیر است. اما چنانچه هدف، مکان یابی و ارزیابی اثربخشی روش های مدیریتی بر رواناب، رسوب و آلاینده ها در یک حوضه متوسط تا کوچک باشد، مشخص بودن مکان دقیق HRUs ضرورت دارد. هدف از این مطالعه، ارایه روشی برای مستقل/مکانی نمودن HRUs و مقایسه نتایج شبیه سازی بر پایه آن با حالت استاندارد مدل بود. در این روش، با انجام پیش پردازش های اولیه در GIS و تخصیص اسامی منحصر به فرد به واحدهای خاک، HRUs مستقل و مشخص مکانی تعریف می شود. مقایسه خروجی های مدل در حالت HRUs مکانی با حالت HRUs مفهومی (استاندارد مدل) برای حوزه آبخیز طالقان نشان داد که، نتایج بسیار مشابه می باشد و تفاوت معنی داری در خروجی های مدل مشاهده نمی شود. در اجرای مدل براساس حالت استاندارد، ضریب نش-ساتکلیف رواناب و رسوب شبیه سازی شده در خروجی حوضه به ترتیب 75/0 و 64/0 و در اجرای مدل براساس HRUs مکانی به ترتیب 74/0 و 61/0 به دست آمد. تعریف HRUs مکانی با روش پیشنهادی، خروجی های ملموس تر و کاربردی تری ارایه می نماید که برای شناسایی مناطق بحرانی حوضه و مکان یابی اقدامات حفاظتی نسبت به رویکرد HRUs مفهومی، مطلوب تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز طالقان، مدل هیدرولوژیکی SWAT، واحدهای پاسخ هیدرولوژیکی، اقدامات مدیریتی، HRUs مستقل
  • حامد اسکندری دامنه، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی*، حسین آذرنیوند، علی اکبر براتی صفحات 227-244

    در تحقیق حاضر به ارزیابی تغییر اقلیم در دشت میناب و تاثیر آن بر نوسانات سطح آب زیرزمینی در دوره آتی پرداخته شده است. جهت بررسی پدیده تغییر اقلیم از مدل اقلیمی CanESM2 با استفاده از نرم افزار SDSM4.2 و برای مدل سازی کمی تاثیر پدیده تغییر اقلیم بر منابع آب زیرزمینی از نرم افزار GMS10.0.5 تحت سناریوهای انتشار RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 استقاده شد. نتایج حاصل از بررسی پدیده تغییر اقلیم در دوره آتی در سناریوهای ذکر شده نشان داد که به ترتیب دما به میزان 88/1، 60/2 و 28/4 درجه سانتی گراد افزایش و بارش به میزان 19/34، 08/42 و 43/59 درصد نسبت به حالت پایه کاهش می یابد. نتایج اعمال سناریوهای اقلیمی با استفاده از مدل آب زیر زمینی نشان داد که به دلیل کاهش بارندگی در این دوره، در سناریوهای مذکور متوسط تراز سطح آب زیرزمینی در دوره های آتی 1398، 1403، 1408 و 1414 نسبت به تراز سطح آب در سال پایه (1383-1382) به ترتیب در سناریو RCP2.6 برابر با 99/13-، 003/19-، 70/22- و 61/25- متر در سال برای سناریو RCP4.5 به ترتیب برابر با 99/13-، 95/18-، 75/22- و 73/24- متر در سال و برای سناریو RCP8.5 برای سال های مذکور به ترتیب برابر با 23/14-، 22/19-، 003/22- و 46/25- متر برآورد شد. این کاهش بارندگی و افزایش دما حاصل از تغییرات اقلیمی و به دنبال آن افزایش بهره برداری از سطح آب زیرزمینی برای مصارف متعدد باعث کاهش روز افزون منابع آب زیرزمینی شده است لذا توصیه می گردد برنامه ریزان راهکارهای لازم برای سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید و کمبود آب در این منطقه اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دشت میناب، آب زیر زمینی، GMS، CanESM2
  • محمدعلی کیانی*، بهادر زارعی صفحات 245-262

    توجه به اهمیت توسعه و پذیرش نظریه حکمرانی خوب یک مدل ایده آل جهت توسعه پایدار است. حکمرانی خوب با فراهم کردن فضا برای فرآیندهای مشارکتی، بستر مناسبی برای تقویت جامعه مدنی در کنار دولت و بخش خصوصی در اداره کشورها به شمار می رود. در این میان، سازمان های مردم نهاد به عنوان بخش مهمی از جامعه مدنی، در تلاش اند تا حفره های دولت را در مناطق جغرافیایی پر کنند.در زمینه حکمرانی خوب بر مبانی شاخص های ارایه شده توسط کمیسیون اقتصادی در برگیرنده استفاده صحیح از منابع طبیعی است. در بحث سازمان های مردم نهاد، می توان به اهمیت آنها بعنوان یکی از بازیگران کلیدی برای تحقق حکمروایی خوب در چهارچوب ارتقای سرمایه اجتماعی اشاره کرد. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی-مقایسه ای است، به بررسی مقایسه ای تحقق مولفه های حکمرانی خوب (با مولفه های پاسخگویی، شفافیت، مسیولیت پذیری و حاکمیت قانون) از طریق سازمان های مردم نهاد و حکومت های محلی در ایران پرداخته است. نتایج، نشان داد که سازمان های مردم نهاد در تحقق مولفه های حکمرانی خوب مطلوب تر از حکومت محلی عمل کرده اند و مولفه های حکمرانی خوب به شکل معناداری بر شاخص های کنترلی فقر، فساد و رفع تبعیض و نابرابری ارتباط دارند که این هدف عالی از مجرای کنشگری فعالانه سازمان های مردم نهاد قابل تحقق است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، حکمرانی مشارکتی، منابع طبیعی، حکومت محلی
  • فاطمه عینلو، محمدرضا اختصاصی*، مهدی قربانی، پرویز عبدی نژاد، رضا انجم شعاع صفحات 263-282

    یکی از الزامات مدیریت یکپارچه منابع آب مبتنی بر برنامه ریزی مدیریت مشارکتی، شناسایی و تحلیل دست اندرکاران کلیدی است. شناسایی جنبه های ساختاری شبکه دست اندرکاران سازمانی را می توان با استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی ارزیابی نمود و موقعیت و نقش آنها را برای انسجام بخشی و هماهنگی بین سازمانی در مدیریت منابع آب مشخص نمود. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی، ذیمدخلان مرتبط با حکمرانی مشارکتی منابع آب دشت ابهر، مشتمل بر 20 دست اندرکار سازمانی آنالیز شد و شاخص های سیاستی در سطح شبکه دست اندرکاران سازمانی ارزیابی گردید. شاخصهای تراکم، اندازه، دوسویگی پیوندها، انتقال پذیری، میزان تمرکز و میانگین فاصله ژیودزیک در شبکه روابط در سطح کلان و شاخص مرکز- پیرامون در سطح میانی و شاخص های مرکزیت در سطح خرد مورد بررسی قرار گرفت. میزان شاخص تراکم شبکه، متوسط بوده و با توجه به شاخص دوسویگی و میزان متوسط روابط دوسویه و متقابل در بین دستاندرکاران سازمانی، انسجام و سرمایه سازمانی متوسط ارزیابی میگردد. طبق شاخص انتقال یافتگی، پایداری و تعادل شبکه تبادل اطلاعات، کم است. تحلیل شاخص مرکز- پیرامون شبکه دست اندرکاران نشان دهنده تراکم بالاتر پیوندها و انسجام سازمانی بیشتر در بین سازمان های مرکزی در مقایسه با زیرگروه پیرامونی است و میزان تبادل اطلاعات بین زیرگروه های مرکزی و پیرامونی متوسط ارزیابی شد. بر اساس شاخصهای مرکزیت، موقعیت هندسی هر کنشگر در شبکه مشخص گردید. جهت تصمیم گیری، برنامه ریزی، سیاستگذاری و اجرای حکمرانی مشارکتی منابع آب در دشت ابهر، سازمان ها و قدرت های سیاسی کلیدی و موثر و سازمان های دارای قدرت کم و به حاشیه رانده شده، شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، تحلیل شبکه اجتماعی، انسجام سازمانی، کنشگران کلیدی، دشت ابهر
  • وحیده عبداللهی*، حسین ارزانی، جواد معتمدی صفحات 283-298

    طبیعت گردی، به عنوان یک فعالیت جنبی مرتعداری؛ می تواند در ارتقاء سطح زندگی مرتعداران، موثر باشد و به واسطه اقتصادی کردن مرتعداری، باعث کاهش فشار چرا بر مراتع، شود. در این راستا، پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی قابلیت مراتع درمیان خراسان جنوبی، جهت استفاده طبیعت گردی، بر مبنای عوامل محیطی و اکولوژیکی (اقلیم، توپوگرافی، خاک، فاصله از منابع آب و جاذبه های پوشش گیاهی) و زیرساخت ها (فاصله از شهر و فاصله از جاده و مسیرهای دسترسی)، انجام شد. از تلفیق نقشه ها در محیط GIS و بر مبنای رویکرد عامل محدودکننده فایو ، شایستگی مراتع منطقه ، تعیین گردید. بر مبنای نتایج، 36/7 درصد از مراتع، در طبقه شایستگی متوسط (S2)، 46/5 درصد در طبقه شایستگی کم (S3) و 16/8درصد در طبقه غیر شایسته (N) از لحاظ طبیعت گردی قرار دارند. در این ارتباط، 61/5 درصد از مراتع منطقه، برای چرای دام، دارای شایستگی کم (S3) و 38/5 درصد، غیر شایسته (N)،می باشند. درصد پوشش گیاهی و وضعیت نامناسب فرسایش خاک، محدودکننده شایستگی تیپ های گیاهی برای طبیعت گردی و چرای دام می باشد. لازم است با کاهش تعداد دام و چرای دام مطابق با اصول اکولوژیکی؛ از مراتع منطقه، جهت طبیعت گردی در کنار دامداری ، استفاده نمود. این امر، علاوه بر جبران مسایل اقتصادی ناشی از کم کردن تعداد دام؛ احیای پوشش گیاهی را نیز سبب خواهد شد. با توجه به لزوم حفظ مراتع، می توان پارک های جنگلی را جهت اسکان گردشگران، تا شعاع مناسبی از مراتع مورد نظر، ایجاد و با جایابی سکوهای تماشا از دور و پیاده روها، از میزان خسارت به پوشش گیاهی و تخریب خاک، کم کرد.

    کلیدواژگان: طبیعت گردی، فعالیت های جنبی مرتعداری، شایستگی مرتع، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • سعیدرضا موذنی نقندر*، فائزه علیخانی، ابوذر حاتمی یزد صفحات 299-317

    بهره برداری غیر اصولی از منابع آب و خاک، ضمن تشدید وقوع سیلاب ها و افزایش نرخ تولید رسوب، موجبات کاهش تولید و تلفات سرمایه های ملی کشور را فراهم نموده است. با توجه به تخریب حوضه نخاب در سال های گذشته عملیات آبخیزداری در این حوضه اجرا شده است. هدف از این مطالعه بررسی نقش اقدامات اجرایی در مدیریت رواناب و فرسایش و رسوب است. به این منظور برای تعیین میزان کاهش دبی اوج سیلاب، از مدل HEC-HMS و برای تعیین میزان تغییرات فرسایش و رسوب حوضه از مدل MPSIAC در دو حالت قبل و بعد از اجرای عملیات استفاده شد. با توجه به نتایج، اجرای عملیات آبخیزداری باعث افزایش زمان به اوج رسیدن سیلاب به میزان 60 و 30 دقیقه و همچنین کاهش 54 و 28 درصدی دبی پیک به ترتیب برای دوره بازگشت 2 و 100 ساله شد. علاوه بر این در صورتی که مخزن سازه ها از رسوبات پر شوند همچنان تاثیر به سزایی در افزایش زمان رسیدن به اوج و کاهش دبی اوج و حجم سیلاب دارند. نتایج ارزیابی فرسایش و رسوب نشان می دهد که در اثر اجرای عملیات آبخیزداری فرسایش ویژه از 18/10 به 8/9 تن در هکتار در سال و رسوب دهی ویژه حوضه نیز از 16/3 به 9/2 تن در هکتار در سال کاهش پیدا کرده است. از آنجایی که حوزه آبخیز سیستمی پیچیده است بنابراین، پیشنهاد می شود که به منظور دستیابی به توسعه پایدار، مدیریت جامع کلیه منابع و نیز رویکرد سیاست گذاری در حوضه به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، حفاظت آب و خاک، مهار سیلاب، فرسایش و رسوب
  • جواد معتمدی*، مرتضی خداقلی صفحات 319-332
    تغییرات اقلیمی در دو دهه اخیر، یک موضوع جدی بوده و بسیاری از مطالعات، بر جنبه های مختلف آن متمرکز شده اند. در پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر پراکنش گونه Bromus tomentellus، پرداخته شد. برای اینکار، از 19 متغیر زیست اقلیمی و سه متغیر فیزیوگرافی و مدل رگرسیون لجستیک، برای تعیین کمیت تغییر اقلیم در سال 2050 و بررسی دقیق اثرات آن بر تغییر گستره گونه B. tomentellus استفاده شد. ابتدا با استفاده از 17 ایستگاه سینوپتیک داخل و مجاور استان، پایگاه داده متغیرهای بارش، دمای شبانه، دمای روزانه و متوسط دما، تشکیل و 19 سنجه اقلیمی، محاسبه شد. همچنین با استفاده از مدل رقومی ارتفاع، با دقت 30 متر؛ متغیرهای فیزیوگرافی شیب، جهت و ارتفاع، تهیه شد. سپس، نقاط حضور و غیاب گونه مشخص شد و با استفاده از رگرسیون لجستیک، رفتار رویشی آن، مشخص و نقشه مدل سازی شده و معادلات مربوطه در شرایط کنونی، محاسبه شد. با استفاده از معادلات فعلی و قرار دادن داده های استخراج شده از پایگاهWorldclime ؛ نقشه پراکنش آینده، برای سال 2050 تحت سناریوهای اقلیمی RCP4.5 و RCP8.5، تولید گردید. نتایج نشان داد؛ میانگین دمای سالانه (BIO1)، دامنه دمای سالانه (BIO7) و میانگین دمای سردترین فصل (BIO11)، بیشترین اهمیت را برای تناسب رویشگاه دارند که مقادیر آنها، با سخت تر شدن شرایط اقلیمی، افزایش می یابد. میانگین دمای سالانه در مکان هایی با احتمال وقوع بیشتر از 75 درصد؛ طی سه دهه آینده، 6/1 تا 1/2 درجه سانتی گراد، افزایش خواهد داشت. ارتفاع رویشگاه های مناسب آن نیز، 115 تا 190 متر، بیشتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های مرتعی، تغییر اقلیم، تغییر محدوده گونه ها، مدل سازی رویشگاه
|
  • Nadia Kamali, Hossein Azarnivand *, Shervin Ahmadi, Mohammad Ali Zare Chahouki, Ahmad Sadeghipour Pages 169-179

    This study was conducted to evaluate the effect of polymer mulches and plant mulch on some soil physical properties. For this purpose, effects of synthetic polymer, natural polymer, natural - synthetic polymer, and litter, On some physical properties of soil at two depths (0-5 cm and 5-30 cm) and two time periods in a completely randomized design with four replications was studied. 10*10 meter experimental plots were considered and mulches covered 2 cm of the soil surface in each plot. The results showed that the use of mulches in the first week of applying, affected the bulk density (3.6% increase in synthetic polymer), porosity (6.01% increase in synthetic polymer), temperature (2.52% increase in litter and 1.85 decrease in natural polymer) and humidity (16.67% increase in synthetic polymer) at the layer of 0-5 cm, Soil moisture (16.67% increase in synthetic polymer) was also affected at the depth of 5-30 cm. Six months after the experiment began, mulches were applied, made a significant difference compared to control in the bulk density (4.81% and 2.12% decrease in synthetic polymer for 1st and 2nd layers respectively), porosity (8.23% increase in synthetic polymer for 1st layer and 4.12% increase in natural - synthetic polymer for 2nd layer) and moisture content of both surface and beneath soil (103.53% and 48.6% increase in natural - synthetic polymer for 1st and 2nd layers respectively), also the electrical conductivity of the first depth of soil (6.23% decrease in natural - synthetic polymer) was affected.

    Keywords: acrylic resins, modified cellulose, litter, Porosity, Soil moisture, Soil temperature
  • Maryam Rostami, Ali Salajegheh *, Forood Sharifi, Arash Malekian, TAYYEBEH MESBAHZADEH Pages 181-196

    Precipitation plays an important role in climatic, water, energy and biogeochemical cycles. Several global and regional data sets currently provide historical estimates of this variable over Iran, including the MWEP and WFDEI forcing datasets and production of some institutions such as MOHC, SMHI and IITM. All these datasets provide data with different resolutions based on gage stations, satellite Images and models output. In this study, we do an inter comparison between these data sets during 1990- 2008. We also validate all ten data sets against independent ground station observations over 30 second-order basins of Iran. MSWEP and WFDEI have an acceptable compatibility with observational data on different spatial and temporal resolutions. RMSE and Bias are 5.68, 6.34 and 0.58, 2.75 for these two datasets during 228 months, respectively. However, it is needed that MSWEP improves in the western and northwestern parts of the country and WFDEI in June and September months. Our findings in this research provide valuable guidance for a variety of stakeholders, including rainfall- runoff and land-surface modelers, watershed management studies and data providers.

    Keywords: Precipitation, validation, GPCC, Watersheds of Iran, MSWEP, E2OFD, WFDEI-GPCC, V2, Leap
  • Masoomeh Salehi Mourkani, Salman Zare *, Maryam Mombeni, Ghasem Ghoohestani, Khaled Ahmadaali, Bijan Khalili Moghadam Pages 197-211

    The influx of quicksand in the desert areas of Iran causes damage to various aspects of life of the inhabitants of these areas. Oil mulching is one of the measures that has been used for many years to stabilize quicksands. Because oil mulch is made up of heavy petroleum products, it can contaminate water resources in these areas with heavy elements and hydrocarbons by entering water sources. To investigate the effect of heavy elements and hydrocarbons on water resources, samples of oil mulch in short-term, medium-term and long-term periods from Hamidiyeh sands of Khuzestan province and also samples of oil mulch of Abadan refinery in laboratory conditions with Simulations of natural conditions and 24-hour residence time in contact with water were investigated. The results of this study showed that the amount of pollution of heavy metals other than elemental, which in the long-term, medium-term, short-term and control area increased by 95%, 115%, 123% and 129%, respectively, than the allowable limit. Oil mulch does not have a significant effect on increasing the pollution of water resources in terms of heavy elements. Examination of oil mulch on the amount of hydrocarbons in water showed that with the exception of Naphtalene and Benzo (g, h, i) Perylene, which decreased in the medium and short term compared to the control area, the difference of other hydrocarbons compared to the control area increased. Been; But in general, the amount of all hydrocarbons studied in the studied treatments was less than their allowable limit.

    Keywords: water pollution, heavy elements, Flowing sands, Mulch oil, PAHs
  • Marziyeh Haji Mohammadi, Aliakbar Nazari Samani *, Arash Zare Garizi, Hamidreza Keshtkar, Mahmood Arabkhedri, Amir Sadoddin Pages 213-226

    The SWAT model is widely used to simulate watersheds and evaluate the impact of conservation watershed management practices. In this model, the simulation of the watershed processes is based on hydrological response units (HRUs) which are created by overlaying land use /land cover, soil and slope maps. Meanwhile, in the HRUs definition steps, these units become conceptual and lose their spatial location and continuously. This approach is a useful and often inevitable way to simulate large and heterogeneous watersheds in terms of computational efficiency. However, if the aim is spatializing and evaluating the effectiveness of management methods on runoff, sediment and other pollutants in medium to small basins, it is necessary to know the exact location of HRUs. The purpose of conducting this study was present a new approach to defining spatial and independent HRUs and compare the simulation results based on this method with the standard form of the model. In the new approach, independent and spatial HRUs are defined through pre-processing procedures in GIS and uniquely named soil units. The model results of both approaches were very similar and no significant difference was observed in the model outputs in Taleghan watershed. The Nash-Sutcliffe coefficient of the simulated runoff and sediment at the outlet with the standard approach was 0.75 and 0.64, respectively. While, it was obtained 0.74 and 0.61, respectively for the new approach. The definition of spatial HRUs by applying the proposed method provides more tangible and practical outputs, which is more beneficial for identifying the critical areas as well as locating conservation practices compared to the conceptual HRUs approach.

    Keywords: Taleghan watershed, SWAT hydrological model, hydrological response units, management practices, independent HRUs
  • Hamed Eskandari Damaneh, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi *, Hossein Azarnivand, Aliakbar Barati Pages 227-244

    The present research aims to assess climate change in the Minab plain and its effect on groundwater level variability in the future period. Climate change was explored by the climatic model CanESM2 using the SDSM4.2 software package, and the effect of climate change on groundwater resources was quantitatively modeled in the GMS10.0.5 software package under the emission scenarios of RCP2.6, RCP4.5, and RCP8.5. The results for the effect of climate change in the future period in the context of these scenarios showed that temperature will increase by 1.88ºC, 2.60ºC, and 4.28ºC and precipitation will decrease by 34.19%, 42.08%, and 59.43% versus the reference year, respectively. The results for the application of the climatic scenarios using the groundwater model revealed that due to the decline of precipitation in this period, mean groundwater level balance in the future periods leading to 2019, 2024, 2029, and 2035 versus the reference year (2003-2004) will be -13.99, -19.003, -22.70, and -25.61 m/yr in RCP2.6, -13.99, -18.95, -22.75, and -24.73 m/yr in RCP4.5, and -14.23, -19.22, -22.003, and -25.46 m/yr in RCP8.5, respectively. This shows that the drawdown will be being aggravated over time. Finally, this decline of precipitation and rise in temperature due to climate change and the subsequent increase in water abstraction for different uses will result in the growing depletion of the groundwater tables in Minab. So, it is recommended to planners and authorities to adopt strategies for adaptation to new climatic conditions and water scarcity and accommodate themselves with future conditions.

    Keywords: climate change, Minab plain, Groundwater, GMS, CanESM2
  • Mohammadali Keyani *, Bahador Zarei Pages 245-262

    Good governance, by providing space for participatory processes, is a good platform for strengthening civil society alongside government and the private sector in governing countries. Meanwhile, NGOs, as an important part of civil society, are trying to fill government loopholes in geographical areas. In the discussion of non-governmental organizations, we can point to their importance as one of the key players for achieving good governance in the context of promoting social capital. The present study, which is a descriptive-comparative study, compares the components of good governance (with those of accountability, transparency, accountability and rule of law) by non-governmental organizations and local governments in Iran. The sample size of the study was 296 people (157 members of NGOs and 140 members of local government) who were selected through available sampling and snowball. The results showed that the NGOs have performed better than the local government in achieving the components of good governance. The components of good governance were significantly related to the control indicators of poverty, corruption, and the elimination of discrimination and inequality, which is a great goal to be achieved through the active performance of non-governmental organizations.

    Keywords: Good Governance, Participatory Governance, Natural Resources, Local government
  • Fatemeh Einloo, Mohammad Reza Ekhtesasi *, Mehdi Ghorbani, Parviz Abdinejad, Reza Anjomshoaa Pages 263-282

    One of the integrated water resources management requirements based on participatory management planning is identification and analysis of key stakeholders. Identifying structural aspects of organizational stakeholder's network can be evaluated using social network analysis and their position and role for inter-organizational integration and coordination in water resources management can be determined. In this study, using social network analysis method, stakeholders related to participatory governance of Abhar plain water resources, including 20 organizational stakeholders were analyzed and policy indicators were evaluated at the level of the network of organizational stakeholders. Indices of density, size, reciprocity, transitivity, centralization and geodesic distance in network of relationships at the macro level, core-peripheral index in the middle scale and centrality indicators at the micro scale of network were examined. Rate of network density index is moderate and according to index of reciprocity, moderate amount of bilateral and reciprocal relations among organizational actors, cohesion and organizational capital are assessed as moderate. According to transitivity index, stability and balance of information exchange network is low. Analysis of core-periphery index of stakeholder's network shows a higher density of links and greater organizational cohesion among central organizations compared to peripheral subgroup and amount of information exchange between central and peripheral subgroups was evaluated as moderate. Based on centrality indicators, geometric position of each actor in network was determined. For decision-making, planning, policy-making and participatory governance of water resources in Abhar Plain, key and effective organizations and political forces, as well as organizations with low power and marginalized, were identified.

    Keywords: Participatory management, Social network analysis, organizational cohesion, Key actors, Abhar Plain
  • Vahideh Abdollahi *, Hossein Arzani, Javad Motamedi Pages 283-298

    Ecotourism, as a side activity of rangeland, can be effective in improving the livelihood of rangers and will reduce the pressure on rangelands by economizing rangeland. In this study, with the aim of evaluating the potential rangelands of Dermian , for ecotourism use, based on environmental and ecological factors (climate, topography, soil, distance from water sources and vegetation attractions) and infrastructure (distance from the city and from roads), was done. From the combination of maps in the GIS environment and based on the FAO limiting factor approach,, the rangeland suitability was determined. Based on the results, 36.7% of rangelands are in the middle suitability category (S2), 46.5% in the low suitability category (S3) and 16.8% in the non-suitable category (N) in terms of ecotourism. In this regard, 61.5% of the rangelands for livestock grazing, have low suitability (S3) and 38.5%, unsuitable (N). The percentage of vegetation and,, the poor condition of soil erosion, are factors limiting the suitability for ecotourism and livestock grazing. , it is necessary to reduce the number of livestock and graze livestock in accordance with ecological principles; that used the rangeland of the region for ecotourism along with livestock. This, in addition to compensating for the economic problems, will also help restore vegetation. Due to the need to preserve rangeland,, forest parks can be created to accommodate tourists, up to a suitable radius of the desired rangelands, and by placing remote viewing platforms and sidewalks, from the amount of damage to vegetation and reduced soil degradation.

    Keywords: Ecotourism, Rangeland pastoral activities, Rangeland suitability, GIS
  • Saeedreza Moazeni-Noghondar *, Faeze Alikhani, Abuzar Hatami Yazd Pages 299-317

    Unprincipled exploitation of water and soil resources, while increasing the likelihood of floods and increasing the rate of sedimentation, has reduced agricultural products and losses of national capital. Due to the destruction of Nakhab watershed in recent years, watershed management operations have been carried out in this watershed. The purpose of this study is to investigate the role of operations in runoff and soil erosion control. For this purpose, HEC-HMS model was used to determine the rate of reduction of flood peak discharge and MPSIAC model was used to determine the rate of erosion and sediment change in both cases before and after the operation. According to the results, the implementation of operations increased the flood peak time by 60 and 30 minutes and also reduced the peak discharge by 54% and 28% for the return period of 2 and 100 years, respectively. In addition, if the reservoir of structures is filled with sediments, they still have a significant effect on increasing the peak discharge time and reducing the volume and peak discharge of flood. The results of erosion and sedimentation show that due to the implementation of operations, special erosion has decreased from 10.18 to 9.8 tons per hectare per year and special sedimentation of the watershed from 3.16 to 2.9 tons per hectare per year. Since the watershed is a complex system, it is suggested that in order to achieve sustainable development, integrated management of all resources and the policy approach should be considered as an unavoidable necessity.

    Keywords: Effectiveness, Water, soil protection, Runoff management, erosion, sediment control
  • Javad Motamedi *, Morteza Khodagholi Pages 319-332
    Climate change has been a serious issue in the last two decades, and many studies have focused on its various aspects. In the present study, the effect of climate change on the distribution of Bromus tomentellus was investigated. To do this, 19 bioclimatic variables and three physiographic variables and logistic regression model were used to quantify climate change in 2050 and to study its effects on the change of B.tomentellus species. First, using 17 synoptic stations in and near the province, a database of precipitation variables, night temperature, daily temperature and average temperature was formed and 19 climatic measures were calculated. Also using the digital model of height, with an accuracy of 30 meters; physiographic variables of slope, direction and height were prepared. Then, the presence and absence points of the species were determined and using logistic regression, its vegetative behavior was determined and the modeled map and related equations in the current conditions were calculated. Using current equations and inserting data extracted from the Worldclime database; the future distribution map for 2050 was generated under RCP4.5 and RCP8.5 climate scenarios. The results showed; the average annual temperature (BIO1), the annual temperature range (BIO7) and the average temperature of the coldest season (BIO11) are the most important for habitat fit, the values of which increase with increasing climatic conditions. Average annual temperature in places with a probability of more than 75%; over the next three decades, it will rise by 1.6 to 1.2 degrees Celsius.
    Keywords: rangeland ecosystems, climate change, Range shift of Species, habitat modeling